Инсталационни тръби

9 дек., 2020 | danim | No Comments

Инсталационни тръби

Инсталационни тръби

Инсталационни тръби може да срещнем навсякъде в ежеднемието си. Например в паркинга на мола. Най общо инсталационните тръби се разделят на твърди и гъвкави.

Твърди Инсталационни тръби

Твърдите инсталационни тръби може да са метални или от пластмаса. Металните имат предимство поради тяхната твърдост и устойчивост на външни метеорологични влияния. Много важна подбробност при металните тръби е тяхната електропроводимст която ги прави идеални за заземяване и от там за обезопасяване на инсталацията.

Заради високата си цена металните тръби се използват сравнително рядко. Голямо приложение намират PVC тръбите. Твърдите инсталационни тръби от PVC материал обикновенно се монтират към предварително инсталирани скоби. При направата на инсталацията също се използват различни типове фитинги. Това са колена, муфи, Т- разклонения, инсталационни кутии. Изключително добра защита се осигурава на инсталацията при използването на PVC тръби. НА първо място защита от пожар,механична защита, защита от UV лъчение и не на последно място се осигурава много добър външен вид на инсталацията.

Всички инсталационни тръби се предлагат в различни диаметри и конфигурации. В изработването на трасета в изкоп се инсталират гофрирани тръби т.к. те позволяват направа на завои с голям диаметър и гофрираните стени на тръбите намаляват триенето на кабела при изтегляне.

Гофрирани тръби за инсталиране в мазилка

Гофрираните тръби с по малък диаметър са основно два вида. Инсталационни тръби за полагане в замаски мазилки или в бетон. Вторият вид са за открито полагане с UV защита. Гофрирани тръби се използват в 90% от инсталациите в жилищното строителство. Диаметрите на този тип тръби започват от 16мм. и стигат до 50мм.

Тръбите за външни подземни каелни трасета са с разнообразни размери. Диаметър от 50мм. до 200мм. Разновидността им обикновено е в това че се предлагат на ролки или на пръчки от по около 6м. Важна характеристика на всички тръби е устойчивостта на смачкване. Тези които имат по висока устойчивост издържат на 750N натоварване. Този параметър е важен понеже при влагане на тръбите в стоманобетонни плочи в последствие при работа може да бъдат настъпани. По тази причина се използват тръби с малки диаметри и по висока устойчивост срещу смачкване.