Кабелни скари

14 дек., 2020 | danim | 21 391 коментара

Кабелни скари

Изключително характерен елемент от инсталациите на големите административни, офисни, производственни и търговски сгради са кабелни скари. Рядко може да се видят в завършен пуснат в експлоатация обект понеже в големите инсталации са обособени технически коридори специалицирани помещения в които се допуск само специализиран персонал.

кабелни скари от метална тел.

В по големите сгради електрическите табла са инсталирани в технически помещения. Те напомнят големи гардероби по външен габарит. В тези табла влизат захранващи кабели и тръгват кабели към други табла и уреди по кабелни скари. Всички тези кабели са положени по или върху кабелни скари.

Типове кабелни скари

Скарите са основно два типа. Единия тип представляват улеи изработени от ламарина с множество изработени отвори. Втория тип са мрежести скари изработени от метални пръчки наподобяващи мрежа. Друга характеристика по която магат да се разделят е това дали са вертикални или хоризонтални. На практика вертикалните и хоризонтлани скари са еднакви просто са инсталирани по различен начин. По важна характеристика е това дали са слаботокови или силнотокови.

Слаботоковите скари се характеризират по това дали са за мрежови кабели. Такива се срещат множо често в офисните сгради. В такива сгради се инсталарат изключително масивни компютърни радиални кабелни инсталации в които са внедрени телефония и компютърни мрежи. Там слаботоковите кабелни скари са неизбежни. Скарите които не са за кабелни мрежи са тези които са предназначени за кабели от охранителните системи и BMS системите. Например видеонаблюдение, Контрол на достъп и др.

Силнотоковите кабелни скари се характеризират с по масивната си конструкция. Такива скари най често се разполагат в трасета между Главните разпределителни табла, Дизел генераторните помещения, UPS помещенията и помещенията с етажни уредни и специализирани ел. табла. В много случаи двата вида скари са разположени заедно т.к. кабелните вертикали и трасета са общи.

Закрепването на всички кабелни скари се извършва със носачи закрепени на тавана с анкери. Носачите ивмат формата на обърната буква „Г“ така че скарите се движат хоризонтално под тавана така че да може върху тях да се поставят кабели. В случайте когато са близо до стена скарите се поставят на прави конзоли монтирани към стената. Така скарите продължават да се движат хоризонтално отстоявайки на разстояние от тавана.

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  • Michaelmef